Loonwerk

 

Loonwerk was vroeger de hoofdactiviteit van “Kooijker’s dors- en ploegbedrijf”. Tegenwoordig zijn de industrie en de landbouwmechanisatie de hoofdtakken maar het loonwerk is altijd nog gebleven. Wij verzorgen onder andere de volgende werkzaamheden:

Grondbewerking
Grasland onderhoud
Zaaien
Bemesting
Oogstwerk
Gewasbescherming
Transport
Grondverzet

 

Grondbewerking

Opvallend in deze groep is de Kongskilde Paragrubber (onderste foto). Deze diepwoeler belucht én verkruimelt. Met deze machine vervangen wij het ploegen. Op aanvraag kunnen wij greppels frezen met behulp van GPS.

Ploegen Kooijker van Dieren   Kilveren   Kongskilde   greppelfrees

Grasland onderhoud

Sinds kort beschikken wij over een Evers graslandbeluchter. Grasland wordt minder vaak vernieuwd en alleen doorzaaien is niet voldoende om voldoende opbrengst te behalen. Het is noodzakelijk om bij dichtgereden grond de grond onder de zode te beluchten. Dit gebeurd met voorsnijders, 3 woelpoten en 3 sets aandrukrollen. De zode wordt gesneden, diep losgetrokken en daarna worden de opstaande kanten naast de snede aangedrukt met de aandrukrollen. Wij woelen bij voorkeur met 1 van onze traktoren met RTK GPS om zo efficiënt mogelijk te werken.

Wallenfrees   Beluchten grasland

Zaaien

Dit jaar hebben wij een Güttler Greenmaster zaaimachine aangeschaft. Dit is een zaaimachine die achter een rotoreg gebruikt kan worden, maar hij kan ook als doorzaaimachine gebruikt worden. De gepatenteerde rol drukt ook in oneffen land het zaad vast in de bodem en het gewas zal volvelds opkomen. Bij het doorzaaien krabben de 2 rijen tanden de onkruiden en oude grassen los en de egalisatiebalk effent molshopen en andere oneffenheden. De dosering wordt op de machine ingesteld maar vanuit de cabine kan op slechte plekken extra bijgedoseerd worden.

Grasland doorzaaien   Gras zaaien

Bemesting

Bij het zodebemesten en bij het bouwlandbemesten zorgt deze cominatie voor minimale bodemdruk en maximale capaciteit. De 16,5 kuubs tank is net als de trekker uitgerust met een luchtdrukwisselsyteem. Hierdoor wordt de bodem ontzien en wordt de bodem minimaal verdicht. De bouwlandbemester heeft een rijafstand van 75 centimeter speciaal voor rijenbemesting in de maisteelt. Via RTK GPS wordt er exact op de bemeste stroken gezaaid.

trimble fendt roelama double twin zodebemesten luchtdrukwissel   zodebemesten kooijker van dieren fendt

Oogstwerk

Combinen van alle soorten granen verzorgen wij met een New Holland combine met een hydraulisch opklapbare bek. Hierdoor kunnen wij snel van perceel naar perceel en is het niet nodig om de bekwagen in het gewas neer te zetten. Gras en mais hakselen doen wij standaard met 2 42,5 kuubs vrachtwagens. Op langere afstand kunnen er 45 kuubs opraapwagens mee rijden.

Combinen   Gras hakselen combinen zwolle salland overijssel ginaf maistruck   gras hakselen gebruikte fendt tractoren fendt dealer overijssel

Gewasbescherming

Spuitwerkzaamheden worden met een Vicon veldspuit van 27 meter werkbreedte gedaan. Op normaal of op 1.50 spoorbreedte.

Gewasbescherming

Transport

Kippers, dieplader, aangepaste kar tbv vorkheftrucktransport, landbouwvrachtwagens, noem maar op, wij kunnen al uw landbouw en machinetransporten verzorgen.

ginaf   transport

Grondverzet

Wij bieden een Doosan DX140W mobiele kraan met 71 cm brede banden voor alle uiteenlopende klussen. Wij beschikken onder andere over een aangepaste kantelbak om zo snel zand van kuilbulten te halen, een sloop/sorteergrijper, palletvorken en een maaikorf van 3 meter werkbreedte.

Kraan   kraanwerk